Materiaalilaskuri

KUINKA PALJON MATERIAALIA TARVITSEN?

Muottikumit ja hartsit

Tarvittavan materiaalin määrän arvioiminen ei aina ole helppoa, varsinkin jos alkuperäinen malli tai muotti on kovin monimutkainen ja -muotoinen. Smooth-on on kehittänyt kätevän laskurin materiaalin menekin arvioimiseen, linkki laskuriin löytyy alta.

On myös muita tapoja arvioida materiaalin menekki. Tässä pari vinkkiä:

1. Oletko valmistamassa kumimuottia? Valitse astia, johon tulet muotin valamaan. Täytä astia vedellä ja upota alkuperäinen malli astiaan. Muottiastian reunojen yli valuu ylimääräinen vesi (muistithan laittaa astian alle toisen astian, johon vesi voi valua). Nosta alkuperäinen malli vedestä ja astiaan jäänyt vesi on massaltaan sama, kuin tarvittava muottikumin määrä. Muista huomioida kumin A- ja B-osan suhteet kun sekoitat seoksen valua varten. Muista myös kuivata astia ja alkuperäinen malli ennen valua. Koko muotti voi mennä pilalle, jos vettä on päässyt seokseen. Veden sijaan voit käyttää myös muita materiaaleja, esim. riisiä.

2. Oletko valamassa hartsia kumimuottiin? Kun sinulla on valmis kumimuotti, täytä se esim. riisillä. Kaada riisi sen jälkeen mitta-astiaan, josta näet hartsin menekin kyseisessä valussa. Voit käyttää myös vettä mittarina, mutta muista kuivata muotti huolellisesti ennen hartsivalua. Jos muotti on oikein monimutkainen, jossa on syviä ja pieniä onkaloita ja koloja, riisin käyttöä ei suositella. Tuolloin on vaarana, että riisiä jää mahdollisesti johonkin muotin koloon ja tuleva hartsivalu on pilalla.

Klikkaa materiaalilaskuriin tästä. (englannin kielinen)